WELKOM

TONKENS.NL

De koi-vijver

De bouw

Al jaren houd ik Japanse koi, deze vissen sieren elke vijver. Ze stralen kracht, rust en schoonheid uit. Toen we begin 2005 een nieuwe woning in Drenthe kochten betekende dit natuurlijk ook een nieuwe vijver.... En zo begon het. Voordat de bouw van de nieuwe koi-vijver kon beginnen moest eerst het huis klaar. Ondertussen had ik wel de tijd om te bedenken hoe hij zou moeten worden. Een vijver bouwen doe je niet zomaar, dus als je het doet moet je het goed doen.

Het begon eind september 2005 met het opruimen van de tuin. De oude veel te kleine vijver moest opgeruimd worden samen met een oud schuurtje. Hierna konden we de paaltjes slaan waar het graafwerk zou moeten plaatsvinden. 30 September om 8 uur 's morgens ging het echte werk beginnen, het gat werd gegraven. De minikraan die maar net achter het huis kon komen heeft de tuin verder opgeruimd en het gat voor de filterkamer gegraven. Het gat voor de vijver leek een probleem te worden. Veel te groot voor de minikraan en we hadden niet genoeg plek om het zand neer te leggen, maar het geluk was aan onze zijde. Aan het eind van de morgen werd het mais achter onze tuin geoogst. Dit gaf ruimte om met een grote kraan de vijver uit te graven en het zand direct af te voeren. Dit hele karwei was rond 8 uur 's avonds klaar.

De volgende dag konden we bij daglicht onze tuin eens goed bekijken. Nu ja tuin..... Een klein gat (5m x 2,5m) voor de filterkamer en een groot gat voor de vijver. En voor het aanvullen rondom de vijver hebben we een grote hoop zand en grond liggen. Het lijkt een behoorlijke ravage. Mijn vrouw heeft even tijd nodig om van de schrik te bekomen. Dit had ze niet verwacht toen ik met de vijver plannen kwam. En natuurlijk hoor je veel grappen over een zwembad in de tuin, ach... inmiddels ken ik ze allemaal.

De graaf werkzaamheden zijn in volle gang.Het begin is er, een groot diep gat.Hier komt de filterkamer

Als het gat gegraven is hebben we nog veel te doen, voordat we het beton voor de bodem kunnen storten. De bodem moet nog vlak gemaakt worden en ook van de wanden moet hier en daar nog wel wat af. Aangezien het gat 2m diep is valt het niet mee om het zand uit het gat te gooien. Een voordeel is wel dat we hier op zandgrond zitten en vrij hoog, dus geen last van grondwater hebben. De stenen om de muren te metselen zijn inmiddels ook geleverd. Het zijn 10 pallets met elk 400 grote stenen, genoeg om een muur van meer dan 100m2 te metselen. Alleen staan deze stenen nog op de oprit en moeten ze naar de tuin. Dat is nog een heel werk, maar vele handen maken licht werk en bovendien hoeft het niet in een dag.

Als we de bodem vlak gemaakt hebben, leggen we de pvc buizen met daaraan drie bodemdrains op de bodem. In de filterkamer komen twee meerkamerfilters. Twee bodemdrains komen op het eerste meerkamerfilter, de derde drain komt op het tweede en iets kleinere meerkamerfilter. Om een gelijke druk te krijgen op de twee bodemdrains maken we de leidingen naar de y-splitter even lang. We gebruiken voor al deze leidingen 110mm dubbelwandige pvcbuis. Dan dekken we de bodem af met plastic en leggen we de betonmatten op de juiste hoogte. Als dat alles klaar is, kan de bodem gestort worden. Hiervoor laten we  4m3 beton komen.

4000 stenen op de oprit. wat een werk nog........De bodem drains zijn geplaasteven kijken naar de cameraOok Hans was van de partij.

Als de bodem genoeg gedroogd is, beginnen we met metselen. Het is nu al december en de dagen worden korter en kouder. Omdat we alles zelf doen, en geen metselaars zijn, duurt het lang voordat we alles opgemetseld hebben. De vijver is een rechthoekige bak met een plantenfilter er gedeeltelijk omheen. Het plantenfilter is in totaal ongeveer 9m lang, 60cm breed en 60cm diep. Hierin gaan we kratjes plaatsen op een paar stenen, zodat het water er onderdoor kan. De planten komen met de wortels in een mix van lava en zeoliet te staan. De wortels kunnen door de bodem van het kratje groeien en zo de voedingstoffen uit het water halen. De aanvoer van het water gaat via de skimmer, die in de zijwand van de vijver is geplaatst. Het water loopt over een tegel terug de vijver in, zodat er een leuke waterval ontstaat.

Het metselen duurt tot en met mei 2006. De twee lange muren van ongeveer 8,5m hebben we dubbel opgetrokken met een spouw er tussen in. Boven de grond gekomen, stopt de voorste muur. Hier komt later de siermuur op te staan. De binnenmuur trekken we door tot ongeveer 40cm boven de grond. De totale hoogte van de voormuur is 2,45m, de achtermuur is 2,35m. Nu de muren staan kunnen we rondom de vijver alles weer met zand aanvullen. Hierdoor lijkt het of we al veel meer ruimte in de tuin krijgen.

Het metselen duurt even....Het metselwerk schiet hier al aardig opOok het plantenfilter is inmiddels gemetseld

Voordat de folie erin kan, gaan we de binnenmuren eerst stucadoren. Hier zijn we ook weer drie dagen mee bezig. Over de vijver hebben we een hardhouten paal gemetseld, waarover later de vlonder wordt geplaatst. Dan wordt het tijd voor de folie. Dit laten we doen. Er gaat ongeveer 110m2 folie in, die ik later aan de buitenkant van de vijver vastzet. En dan..... eindelijk vullen! Het is nu half juni 2006. Volgens de watermeter gaat er ruim 50m3 water in. Dat is dus inclusief het plantenfilter en de meerkamerfilters. Om toch wat circulatie in het water te krijgen, leggen we er een pomp los in. Dit omdat de filters nog niet aangesloten zijn.

Dan nog stucadoren, ook weer drie dagen werkHierbij overigens wel hulp gehad van JanDan kan de folie erin.Eindelijk. Vullen. De kraan loopt ongeveer 45 uur.

Op de voorste muur van de vijver storten we een laag beton, deze strijken we glad. Hierop kan de siermuur geplaatst worden. Deze bestaat uit stapelblokken van 40bx20dx10h. De blokken lijmen we op elkaar. Het lastigste hiervan is de knik die in de vijver zit bij het plantenfilter. De stapelblokken zijn niet echt geschikt om in een knik te leggen. Daarom moeten we ze voorzichtig slijpen om een mooie hoek te kunnen maken.

Ook de vlonder wordt geplaatst en het terras voor de vijver wordt gelegd. Langzamerhand krijgen we ook weer een tuin. De grote gaten en grote hopen zand zijn verdwenen. Het plantenfilter wordt ook gevuld. We zoeken sierplanten uit en natuurlijk veel planten die veel voedingstoffen uit het water halen. Meestal zijn dat de snelle groeiers. We spoelen eerst de grond van de wortels en plaatsen ze dan in zwarte kratjes die gevuld zijn met een mix van lava en zeoliet.

Op de vijvermuren komt een natuurstenen tegel. Op de voormuur zijn het tegels van 55cm lang en 40 cm breed. Deze tegels komen ook op de muren rondom, alleen deze muren zijn maar enkel steens. Daarom moeten we de tegels doormidden zagen. Dit zal uiteindelijk pas in augustus 2007 plaatsvinden. We huren een zaagtafel met diamantschijf. We willen een strakke rand aan de tegels, daarom zagen we de tegels van de onderkant in en breken we ze met de bovenkanten naar elkaar toe. Om de tegels op de vijvermuur te metselen knippen en snijden we stukjes folie weg zodat de muur weer zichtbaar wordt.

Met de siermuur ervoor lijkt het alweer heel andersOok rondom de vijver moet het een en ander gebeuren.De vlonder zit er inmiddels ook opDe eerste rij tegels zitter eropDe planten kunnen gaan groeien 

 

De filterkamer 

Een koi-vijver kan niet draaien zonder een goed werkend filtersysteem. Van mijn vorige vijver had ik nog een meerkamerfilter, deze heb ik voor de nieuwe vijver ook weer gebruikt. Omdat mijn huidige vijver ruim 3 keer zo groot is als de vorige, had ik aan dit filter niet genoeg. Daarom heb ik er nog een grotere meerkamerfilter bij gekocht. Het water gaat door de twee bodemdrains naar de vortex, hierna door het filter, vervolgens door een UV lamp van 110W en wordt dan met behulp van een Red Devil pomp van 16m3 terug de vijver in gepompt. Het andere filter werkt op dezelfde manier, maar dan met een 30W UV lamp en een 12,5m3 pomp. Het water wordt via de zijkant de vijver ingepompt, zodat er een goede stroming ontstaat.

Dit alles zal wel vorstvrij moeten zijn. Daarom hebben we een aparte ruimte gebouwd, waarin de filters kunnen staan. Tevens komt hierin de quarantainebak te staan. Deze wordt gebruikt om zieke vissen beter te kunnen behandelen en om nieuwe vissen eerst goed te kunnen controleren op eventuele ziektes en/of parasieten.

De filterkamer bouwen we 1 meter onder het grondoppervlak. Dit om zo de juiste hoogte te krijgen in de filters (deze zal gelijk zijn met het waterniveau van de vijver). Nadat we de muren gemetseld hebben, graven we een put in het midden. Hierin kunnen we het vuile water laten lopen uit de filters, deze voeren we via een pomp weer af. We metselen een serie pvc leidingen in de muren van de filterkamer. 2 x 110mm voor de filters en 1 x 110mm om het plantenfilter leeg te kunnen laten lopen. Verder een hele serie 50mm pvc buis voor o.a. terugvoer naar de vijver vanaf de filters, overloop van de vijver, luchttoevoer naar de vijver, afvoer van vuilwater vanuit de put. Verder nog wat leidingen voor kraanwater en elektriciteit.

Als de stenen muren staan, kunnen we beginnen om er een schuurtje op te bouwen. Het raamwerk wordt gemaakt door onze buurman, een echte vakman. Binnen twee dagen staat het geraamte dan ook als een huis. Bij deze wil ik de buurman dan ook hartelijk bedanken voor zijn hulp. Hierna maken we de dakplaten erop en schroeven we de planken aan de zijkanten vast. Op het dak maken we dakshingels, die we op de hoeken afwerken met aluminium hoekprofielen. De ingang doen we met een deurtje en een luik, dit omdat we de filterkamer laag hebben gehouden. Op deze manier kun je er makkelijk overheen kijken. De binnenkant gaan we isoleren met glaswol van 10cm dik en werken we af met kunststof schrootjes.

Dan sluiten we ook het tweede filter aan. Dit klinkt misschien wat laat, maar dat komt omdat hij eerst nog een tijd bij de oude vijver draaide. Bovendien zitten er op dit moment nog niet zoveel vissen in en heeft het andere filter geen probleem om de vijver schoon te houden.  

Midden in de filterkamer hebben we een put gemaakt. Hierin loopt het vuile water bij het schoonmaken van de filters. Dit water moeten we dan natuurlijk nog wel kwijt. Daarvoor graven we een geul naar het huis waar we een 50mm pvc buis door leggen. Door middel van een pomp kunnen we het water afvoeren. Door de geul leggen we tevens een elektriciteitsleiding en een pvc buis met daarin een tuinslang voor aanvoer van schoonwater.  

  Dan de filterkamer nogHet eerste filter werkt.Er komt een heel gebouw te staan. Met hulp van de buurmanHij staat als een huisLeidingen voor afvoer van vuil water en toevoer van schoon water

Ook de quarantainebak wordt aangesloten. Dit is een pompgevoed systeem, maar dit wordt aangepast door het plaatsen van een bodemdrain. Ook het filter moet hierop aangepast worden, maar dat is niet zo'n probleem. Een kleine lekkage was het enige probleem. Dit was echter snel weer opgelost. De quarantaine bak is voorzien van een elektrische verwarming met thermostaat. Later is er nog een probleem ontstaan met de pomp. Deze heb ik vervangen, nadat ik een vervelende tinteling voelde als ik het water raakte. Er stond dus stroom op het water en dat ondanks dat de pomp droog opgesteld stond.

De quarantaine bak. Nodig voor nieuwe vissen 

 

De tuin

Tijdens het bouwen van de vijver gaan we ook verder met de tuin opknappen. De schutting plaatsen we samen met de buren. Helaas na een stevige storm staat deze weer wat wankel, zodat we er later weer bij moeten om hem vast te zetten. Nadat het aanvullen van de vijver met zand klaar is, kunnen we de tuin vlak maken. Het terras achter lag er inmiddels al in, het grindpad er naar toe wordt gelegd. Ook het graszaad kan erin als alles vlak gemaakt is. Hier en daar worden wat planten verplant en nieuwe neergezet. Tot slot plaats ik nog een handpomp waarmee ik regenwater kan oppompen. Staat leuk en is handig om de planten water te geven.

De tuin begint erop te lijkenEven wachten tot het gras er door komtLaurel & Hardy Waterpomp 

Een aantal vissen 

En dan waar het toch allemaal om draait..... De vissen. In juli 2006 ging de eerste steur en kort daarna de eerste koi de vijver in. Aangezien deze het goed deed, kwam de rest ook binnen een aantal weken. Het viel nog niet mee om de vissen te vangen uit de oude vijver. Daar was nog heel wat geduld en "teamwork" voor nodig. Ook het vervoer moest zorgvuldig gebeuren, om niet teveel stress te veroorzaken. Ook een aantal steuren verhuisde mee. Alle vissen hadden het naar hun zin in hun nieuwe vijver. Hoe kan het ook anders zou je zeggen, ze gingen van een vijver van 15m3 naar een vijver van ongeveer 50m3. De eerste weken hebben we de vissen goed in de gaten gehouden. Het risico op parasieten is bij een nieuwe vijver groot. Er was echter geen sprake van parasieten of zieke vissen. In tegenstelling, de vissen leken gezonder dan voorheen en groeiden goed. In het voorjaar van 2007 was het dan ook tijd voor uitbreiding. Een aantal nieuwe kleine koi's werden aangeschaft. Helaas bleek hier na enige tijd "witte stip" op te zitten. Mogelijk zaten de parasieten op de vissen die ik bij een dealer gekocht heb, waar ik de laatste jaren al geen zaken meer mee had gedaan. Achteraf dom natuurlijk, maar goed weer eens een wijze les. De komende jaren zullen we de collectie nog uitbreiden, op dit moment zitten er 16 koi's en 4 steuren in.

 

En dan....?

Nog steeds is het niet helemaal klaar. De verlichting rond de vijver moet nog worden aangelegd en het net, wat de vissen beschermt tegen reigers, moet nog vervangen worden door een ander systeem. Ook de filterkamer is nog niet helemaal klaar. Hier moeten nog wat wandcontactdozen en verlichting aangelegd worden. En dan rest er nog een hoekje in de tuin waar nog een terras e.d. aangelegd moet worden. Dat staat gepland voor het voorjaar. En zo blijven we bezig.

Wisten jullie dat:

- De watermeter ruim 50m3 aangaf na het vullen, dit is inclusief het plantenfilter en de filters.

- De kraan 45 uur gelopen heeft om de vijver te vullen.

- Er meer dan 100m pvc buis gebruikt is.

 

Tot slot

Na twee jaar aan de vijver en de tuin gewerkt te hebben, is het grootste gedeelte klaar. Natuurlijk werkten we er niet constant aan. Er waren ook nog andere zaken die geregeld moesten worden en zoals jullie verder op de site kunnen zien, ben ik vader geworden van een gezonde zoon. En daar gaat natuurlijk ook veel tijd in zitten.

Wel wil ik hierbij de mensen bedanken die geholpen hebben, zonder hen was het niet gelukt. Met name mijn vader en schoonvader, die heel wat werk verzet hebben. Ook mijn vrouw wil ik bedanken natuurlijk, die ook hard meegeholpen heeft en soms veel geduld moest hebben.

               Resultaat in augustus 2007  Bijna af

 

Opmerkingen of vragen mail naar info@tonkens.nl